Passion for hyben

Hybengaarden

Passion for hyben

Vores passion for hyben begyndte for 25 år siden, da vi plantede de første hybenbuske på gården.

Passion for hyben

Vores passion for hyben

Vi har altid haft stor interesse for bær, og vi fandt ud af, at hyben passer godt til avl i Danmark – både klima og jordtype.  Ingen andre dyrkede på det tidspunkt hyben kommercielt i Danmark, og hyben var i høj grad en lidt glemt og overset frugt, så det kastede vi os ud i. Vi dyrker en sort, der hedder rynket rose (Rosa Rugosa), som er meget ”kødfyldte” og særligt velegnede til marmelade.

Hybenbusken indførtes til Danmark i begyndelsen af 1800-tallet som haveplante fra Asien. Den er hårdfør, nem at dyrke og nem at plukke. Og ja – vi håndplukker – det går fint med cowboybukser og gode handsker !

I gamle dage kunne man købe hybensaft på apotekerne som kosttilskud og nogen kalder hyben en ”superfood” på grund af det store indhold af vitaminer og fibre.

Også kernerne i hybenfrugten kan udnyttes. Vi har restaurantkunder, som bruger hybenkerner til fremstilling af lækre mad-olier.

Bær og marmelade er hele vores verden. Derfor kan vi ikke lade være med at lave nye varianter, så vi nu har meget mere end hybenmarmelade. Fælles for vores produkter er, at de er lavet af danskdyrkede bær eller vilde bær fra de nordiske skove. Dog har vi enkelte smagsvarianter, hvor vi har anvendt appelsin eller mango. Hyben, jordbær, blommer og æbler er håndplukkede og modtages ferske. Resten er klar til gryden ved modtagelsen. Vi sprøjter ikke vores planter.